Elevernas reseberättelse

Vårt utbyte med Kina

Den 25 mars flyger 15 elever till Kina.

Dag 1, 25:e Mars av Lovisa

Klockan 07:30 

Jag är uppe och packar, avresa klockan 18:20. Jag har varit uppe sen 06:00 för att komma in lite på Kinas tidszon. Är lite orolig att jag kommer glömma något… Är rätt trött men det kommer bli så roligt. 

 

Klockan 15:00

Blev hämtade av Micke och Sven och är i bilen på väg mot Arlanda. Jag är jättetaggad! 

 

Klockan 18:20 

På väg till Kina! Alla satt tillsammans utom jag :c Men jag fick två sittplatser själv. Alla flygvärdinnor verkar inte prata engelska men vissa kan lite i alla fall. Teet som jag fick som tack för att jag bytte från en plats till två var jättegott :P Flygplansmaten var rätt äcklig, men jag tror att jag kommer kunna sova i alla fall! 

Dag 2, 26:e Mars av Andreas

Tja, tja bloggen! Jag vaknar med ont i kroppen efter ett fåtal timmar sömn men känner mig ändå rätt utvilad. De flesta verkar inte ha sovit någonting så antar att jag inte ska klaga. Vi får en lätt frukost med macka och yoghurt och inom kort är vi framme i Beijing. Väl framme på flygplatsen stannar vi för en snabb toapaus och möts av den första kulturkrocken, toan består nämligen av ett hål i marken och inget mer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alla passkontrolller och liknande flyter på i bra fart och vi är ganska snabbt på väg med buss mot Tianjin. Landskapet vi åker igenom är en blandning av flådiga golfbanor och smutsig slum. Många får sig en bit sömn på bussen men alla är fortfarande ganska trött när vi når Tianjin. Bussresan som skulle tagit ca 2 timmar tog ca 4 timmar på grund av mycket trafik med en vält lastbil men värdfamiljerna stod lydigt och väntade. Efter ett kort möte med video om skolan bar det av hemåt med familjerna. Det var intressant att komma hem till kineserna och jag kände mig väldigt välkomnad av familjen. Efter ett par timmars vila skulle vi åka i pariserhjulet ”Tianjin Eye” men det var slutsålt. Istället tog vi en tur på Tianjin River med båt och tittade på massor av upplysta skyskrapor. Vi avslutade kvällen på en kinesisk BBQ-restaurang med grillspett som man grillade över ett hål i bordet.

 

Dag 3, 27:e mars av Joakim

Den här dagen började med att jag hade varm müsli för första gången.

Senare på morgonen så åkte vi till en vanlig affär för att handla. Det fanns väldigt många frukter som jag aldrig sett och vi köpte godis som de äter på sitt kinesiska nyår.

 Jag åt lunch hemma hos värd familjen och sedan åkte vi för att träffa några andra från kina-resan inne på att köpcentrum. Vi hade lite svårt att hitta dem först för att det var så stort. Vi hittade dem tillslut och Yangyang gick iväg till skolan för att lyssna på en föreläsning medans jag gick med de andra i köpcentrat. Jag hittade ingenting som jag ville köpa men några andra drejade krukor.

Senare vid middags tid kom Yangyang tillbaka och vi gick till en restaurang med BBQ buffé där man grillade köttet och grönsakerna vid bordet. Det var jätte gott!

På kvällen vid 18.30 så tog vi taxi till ”The Eye of Tianjin” vilket är ett jätte stort pariserhjul men eftersom att biljetterna var utsålda så gick istället vidare längs floden till ett torg som låg längre fram. De sa att det var cirka 4 kilometer och det var det inte. Jag tror att dem flesta av oss märkte att det var runt 6-8 kilometer. När vi väl kom fram så var vi väldigt utmattade av själva promenaden och tidsskillnaden så var det dags att åka tillbaka till värd familjen för att sova och halvsovande skriva en blogg innan vi ska till skolan imorgon.

 

Dag 4, 28:e Mars av Fredrik

Ni Hao,

Idag fick vi åka till deras skola och gissa om vi blev utstirrade. Det känns som att vara en kändis vart man än går då alla tittar på en och pekar, och en del vågar till och med gå fram och fråga om de får ta bilder med en. 

Dagen börjar med att vi fick bevittna deras flaggceremoni, någonting de har varje måndag då alla samlas i formationer och några får äran att hissa upp den röda flaggan samtidigt som nationalsången spelas. Det var en väldigt ovanlig syn, men ganska fascinerande.

Efter ceremonin så samlades vi för att testa på traditionell Kung Fu. Det finns två saker jag skulle vilja säga om Kung Fu. Underskatta inte dess skönhet eller hur svårt det faktiskt är att utföra. Det var verkligen häftigt att få se läraren utföra katan som han lärt oss. Det var graciöst.

Dagen fortsätter med att vi får gå och äta lunch i deras skolkafeteria där all mat görs på plats och det finns många maträtter att välja på. Det var riktigt svårt att bestämma sig för vad man skulle äta då man ville testa på allting. Helt plötsligt så började några elever att dansa i matsalen, och jag, Wanja och Andreas blev indragna och fick dansa kycklingdansen framför hela skolan.

På eftermiddagen så åkte vi till en gammal kulturgata med flera småbutiker i traditionella hus. Det fanns mycket intressant att köpa och allting var ganska billigt, men såklart så ska man ju pruta ändå.

Den kvällen så fick vi uppleva den klassiska rätten Hot Pot. Det är som en stor gryta i mitten av bordet med en kokande buljong gjord på olika kryddor. Sen får man in olika råvaror att kasta ner i grytan så att det kokas. Det går väldigt snabbt och när det är klart så tar man upp det och doppar det i den sås man gjort och äter. Det var verkligen supergott! Åt nästan konstant i två timmar.

Det känns som man hart varit här i flera veckor även om det bara gått tre dagar. Man har fått uppleva så mycket coola nya grejer och allting är helt underbart. Ser verkligen framåt till resten av denna resa. Kan inte bärga mig till allt nytt vi kommer att få se.

 

Dag 5, 29:e Mars av Paulina

Hej! Vår morgon här på skolan började med en lektion om kinesisk kultur och lite historia med en av lärarna här på skolan som heter Joe. Efter det var det ”morning exercise” där skolans alla 2000 elever samlades på deras idrottsplats.Vi ställde oss längst bak och försökte göra likadant, en väldigt rolig upplevelse.10:20 var det dags för ”Chinese painting” då vi skulle måla kinesiska tecken med penslar doppade i bläck. Det var rätt svårt att få det perfekt men samtidigt kul att testa något nytt.

På eftermiddagen skulle vi besöka ett museum om Zhou Enlai. Det var mycket intressant att få se bilder och läsa om honom och hans frus liv. Det är imponerande att se hur de hedrar honom med detta museum.

Efter det gick vi snabbt till en stor park med karuseller som några i klassen åkte. Sen åkte vi hem och de flesta av oss splittrades. Jag och Amber (utbytesstudenten som jag bor hos) åkte hem till hennes morföräldrar där vi gjorde dumplings. Jag gjorde några egna vilket var otroligt kul! Väldigt gott också, även fast de är så populära hade jag aldrig smakat dumplings förr men jag blev positivt överraskad! 

Min femte dag här i Tianjin har verkligen varit bra!

 

Dag 6, 30:e Mars av Rasmus W

Ni hao!

Vi började våran dag med en lektion om kinesiskt papper-cutting där vi både fick en kort presentation om historien om det och en kort powerpoint över imponerande verk. Vi började med en enkel design av ett bi som var relativt enkelt, men jag lyckades klippa fel endå. Svårhets graden ökade när vi började gör mer komplicerade figurer och vi alla hade problem att få till det rätt. Lotta var den som lyckades klart bäst och jag kände att allt tid att klippa snöflingor i bilden har varit i onödan. Men det var fortfarande en rolig upplevelse. 

 Vi hade senare en historia lektion om de olika dynastier och hur de började och gick under. Man kunde se ett klart sammanband om hur den första kejsaren var väldigt vis och smart och den sista var brutal och inte tänkte så mycket på människor liv. Jag som är intresserad av historia tyckte speciellt att det var intressant.  

På eftermiddagen besökte vi Tianjin Science and Technology och det bästa sätt att förklara det är som ett kinesikt Tomtits med att det fanns en massa experiment att testa. Vi blev indelade i olika grupper för att undersöka ett experiment inom vårt ämne och göra en kort video där vi förklarar de experimentet. Min grupp gjorde ett experiment där vi bevisade Phytogradas sats med hjälp av vatten. De flesta experiment var roliga att testa, det var bara lite synd att allt stod på kinesiska och därmed fick man gissa sig fram. Roligaste var en snurr-maskin där man testade något som vi inte lyckades lista ut, men det var roligt att åka…

Senare på kvällen fick jag precis som Paulina testa att göra dumplings vilket var både svårt att kul. Jag blev helt okej på det efter att tränat ett tag men jag var komiskt dåligt på det i jämförelse med min kinesiska mamma. Bästa var att äta dumplingarna dock vilket var 100x bättre än de jag har ätit hemma i Sverige. 

Jag trivs super bra här i Kina och jag hoppas verkligen att resten av resan fortsätter så här bra och att jag kan besöka detta intressanta land igen!

 

Dag 7, torsdag 31:a Mars av Simon 

Ni hao!

Idag fick jag för första gången en inblick i hur många det faktist bor i Tianjin. Den annars relativt lugna tunnelbanan var fylld till bredden med morgonpendlare som skulle till jobbet eller till skolan. Visst finns det rusningstrafik i Sverige men det är annorlunda när hela Tianjin ska ta tunnelbanan vid samma tid. En annan intressant upplevelse är hur kineserna kan ta ett så klassiskt exempel som Mcdonalds och göra om det till något helt annat. Det visar sig att hela menyn byts ut varje morgon till kinesiska frukost måltider, tex den vattnigare risgrynsgröten med grönsaker eller den friterade potatisbullen som man får till.

Vi började vår dag med en kinesisk kultur lektion, där fick vi veta hur mycket maten i själva verket spelar roll för kineserna. De har en rik matkultur med tusentals år av experimenterade och finslipning har de lyckats ta fram en otrolig mängd specialitéer som är svåra att hitta i resten av världen. Sedan var det arkitektur på tur, vi fick en snabb titt på många av de landmärken vi skulle få se. Sedan tog vi en rundtur på skolan tills vi kom fram till robotdesign labbet. Efter en lätt introduktion från läraren med lite skakig översättning så fick vi i uppgift att bygga en sedelräknare. Utan instruktion var det upp till fantasin att pussla ihop en ställning av lego. När vi väl fått ihop vår konstruktion så satte jag mina fingrar till arbete och byggde ihop en lego kyckling eftersom det var så länge sen jag byggt med lego. (Se bild)

Efter en lunch på skolan så bar bio iväg på en exklusiv titt på Kinas svar på sitt stora smog problem, en Eco-stad. Efter en ordentligt varm bussresa kom vi fram till vad som såg ut att vara en spökstad. Det var knappt någon på gatan som inte arbetade med växtligheten som fanns längst gatorna. Till vår stora överraskning bodde det ‘’bara’’ två miljoner i staden eftersom den inte var färdigbyggd än. Vi fick en rundtur på en utställning där alla företag som skulle flytta ditt var representerade. Efter en kortare buss resa fick vi tid att titta på ett palats som den näst sista kejsaren haft byggt. 

Väl tillbacks på skolan var det tunnelbanan hem i rusningstrafik igen, denna gång var det t.o.m kö in till biljettspärrarna. Min värd pappa hade gjort färdigt maten när vi kom hem och det var nog den bästa måltiden jag ätit på hela utbytet hittills.

Zai Jian!

Dag 8, fredag 1:a April av Abeer 

Hej bloggen! 
Idag var det bästa dagen på hela resan, vi gjorde så roliga saker plus att både kinesiska och svenska grupperna var tillsammans hela dagen och då var det som var bäst. 
Kl 08:10 skulle alla samlas i "vårt nuvarande" klassrum där vi skulle ha första lektionen som var Martial Arts, playground och den slutade vid tiden 09:50. Efter det satt vi bara och chillade i klassrummet till 10:20 och det var då andra lektionen började och på den lektionen var det så att vi skulle måla några masker som var helt vita. Vi målade dom som det var på bilden läraren hade visat oss eller vi försökte göra exakt som den på bilden. Min egen blev jätte ful så jag slängde den men jag tyckte Wanjas var bäst för den var typ exakt som den på bilden och jag tror att alla i gruppen håller med om det enligt det jag har hört av några. Lektionen slutade vid 11:40.
Från 11:40 till 13:30 hade vi lunch. Man kunde välja själv om man skulle äta ute, skolans kafeteria eller klassrummet. Dem flesta valde att äta i klassrummet tillsammans med deras värdar och jag var en av dem. Min värd Eva hade tillsammans med Dilovans värd Tiffany hämtat mat till oss och till några andra från gruppen och deras värdar. Jag tyckte maten var väldigt god som vanligt. 
Efter det skulle var och en av oss följa med sin egen värd till hans/hennes lektion och det här höll på ungefär i 3 timmar. Jag var med på första och andra lektionen. Första lektionen tyckte jag var väldigt tråkig eftersom det var biologi lektion plus att de pratade kinesiska så man kunde inte fatta någonting. Däremot var andra lektionen jätteintressant eftersom vi höll på med träskivor som man skulle forma någon bild av. Det tyckte jag väldigt kul att lära sig men jag tyckte också att det var svårt för det var första gången för mig. 
Jag kunde inte vara med på de andra lektionerna eftersom jag hade fått ont imagen, huvudet och värre förkylning så jag gick upp till Shawns arbetsrum och vilade lite på soffan som fanns där. Shwan var jätte snäll och kom med en sorts kinesisk medicin som han hade blandat med varmt vatten. Den såg ut som te eller det kanske var te men det smakade inte så i alla fall. Jag satt och vilade på soffan tills alla andra i gruppen hade kommit tillbaka. Helt plötsligt blev jag bara pigg och det var såklart pågrund av teet. Tiden var ungefär vi 16:30 när de kom tillbaka. 
Efter allt detta gick vi alla i både grupperna till lärarnas kafeteria och åt dumplings som var jättegoda. Eftersom Rusmas och hans värd Peter fyllde år  så ställde alla sig upp och sjöng "Jag må dem leva" på kinesiska, svenska och engelska. Sedan fick vi fika av våra värdar vilket de hade lagat själva tillsammans med deras föräldrar.  
Vi gick ut och började ta kort. Det som var häftigt var att svenska eleverna hade på sig kinesernas skoltröja och de hade våra. Alla ställde sig på trappan och så tog lärarna bild på oss. 
På kvällen åkte vi alla, både grupperna till en karaoke bar och där var det verkligen mest roligt. Alla sjöng och hade det så underbart. 
Var och en av oss svenska eleverna åkte hem till sin egen värd efter festen på karaoke baren ungefär vid tiden 22:30. När jag kom fram duschade jag och nu sitter jag och skriver det här och ska sova snart. 
Godnatt.......

Dag 9, lördag 2:a April av Wanja 

Vi åkte till skolan 7.30 och samlades med alla andra elever. Bagaget lämnades i skolan och jag sa hejdå till Julias föräldrar. Trots att de inte talar engelska och vi inte har kunnat kommunicera så bra har jag ändå känt mig väldigt omhändertagen och välkommen. Julia och jag bestämde att vi skulle äta middag senare när vi kommit hem från vår utflykt. De svenska eleverna klev på bussen och vi åkte iväg till ”The Shi Family Mansion”. Det var jättefint och intressant att se ett så stort område som bara tillhört en enda familj. Vår guide var duktig och berättade olika historier om gården.

Lunchen åt vi på en restaurang där man satt vid stora runda bord och snurrade på en stor glasskiva. Maten smakade jättebra som vanligt och när alla ätit klart så åkte vi vidare till Tropical Garden. Tropical Garden var ett gigantiskt växthus med alla möjliga exotiska växter. Överallt kunde man dessutom se olika kinesiska brudpar klädda i västerländska bröllopsklänningar och kostymer. Det var kanske 15 st par som poserade och tog fotografier därinne. Väldigt annorlunda, men kul att se!

När vi kom tillbaka till skolan så gick jag, William, Julia och Shuhuai och åt middag. Det var vår sista middag tillsammans men vi hade det väldigt trevligt ändå. Efteråt gick vi på en promenad i Tianjin och kom till slut fram till en park där många äldre dansade. Jag och William bestämde oss för att lära Julia och Shuhuai hur man dansar vals och trots att vi kanske inte var de bästa lärarna så hade vi det jättekul. Men kvällen tog slut alldeles för snabbt och vi var tvungna att återvända till hotellet och ta farväl av våra värdkompisar. Det var jättesvårt och väldigt känslofyllt att säga hejdå till Julia eftersom att vi delat liv i en vecka och under den tiden blivit mycket goda vänner. Det var otroligt sorgligt men jag är säker på att vi kommer träffas snart igen.

Dag 10, söndag 3:e April av Rasmus S

Hejsan kära vänner! En underbar dag har det varit. Idag var sista dagen jag spenderade i min kinesiska familjs hus vilket kändes tragiskt eftersom att man ha spenderat så mycket tid där.
Läget var bra hela dagen då min kinesiska vän följde med mig på alla de planerade aktiviteterna.  

Här på schemat stod först ”visiting courtyard of shi family” vilket var en otroligt vacker herrgård med väldigt fin kinesisk arkitektur. Inne på gården fanns det många byggnader som alla hade haft en mycket specifik uppgift som tillexempel ett studierum, en teaterhall och ett finansrum.
The tropical garden kom strax där efter och var som ett stort växthus men samtidigt ett nöjesfält. Länge kunde man vandra och observera exotiska växter men även en hel del karuseller. Eftersom de endast var menade för barn så valde jag att inte åka något. Redan timmen efter vi hade anlänt så började det en show på den stora scenen som fanns i ett av rummen. 

Men eftersom tiden gick så var vi tyvärr tvungna att överge detta himmelrike av underhållning.
Eftermiddagen spenderade jag och min kines med att umgås i den centrala dela staden med några av våra vänner inom utbytet. Ingenting är bättre än att fika en liten snabbis efter en lång förmiddag.
Något som även våra kineser har lärt sig att uppskatta

Fikat var bara en kort liten uppfriskning för det dröjde inte länge innan vi skulle ge oss iväg för att äta på en koreansk restaurang. Underbart vacker mat dukades fram på bordet med massvis med olika köttsorter och grönsaker. Helt otroligt gott var det, speciellt goda var det stora köttbitarna eftersom protein var något som man inte hade fått mycket utav de senaste dagarna. Resten av kvällen spenderade jag med min familj vilket var en mycket ledsam tid eftersom det var den sista kvällen med dem. Efter en lång dag med spännande aktiviteter och händelser så var jag väldigt trött.
Resan var på väg mot sitt slut vilket gjorde det extra tråkigt att somna men det är tyvärr ett måste, så jag är tvungen att säga god natt.

Dag 11, måndag 4:e April av Andreas

Tja, tja bloggen! Jag vaknar och käkar frukost med min Kines för sista gången. Känns väl lite sisådär men ändå skönt att vara mer med gruppen som helhet. Jag och 3 till fick stanna en extra natt hos våra kineser men på morgonen sluter vi upp med resten av gruppen. Bussen åker mot Shuigaozhuang Agricultural Garden som är ett stort växthus med bara naturliga odlingsmetoder. Bussen stannar en bit bort så det blir en rejäl promenad dit vi ska. Stället är ganska fräscht men otroligt varmt så efter de timmar vi spenderade där inne var alla rätt svettiga. Det var rätt intressant att vara där och se hur kineserna försöker bättra på sin påverkan på miljön. 

Efter vi var klara i växthuset får vi skjuts tillbaka till bussen och åker vidare mot (vad kung fu stället nu hette) där vi får läsa om lite historia kring en stor figur inom kung-fu som hette något. Byggnaden för muséet är formad som ett stort yan-jing tecken vilket var rätt coolt enligt mig. Vi fick även se massvis med olika vapen som tydligen skulle ha använts genom tiderna som för det mesta verkade oerhört opraktiska. 

Middagen består av något som vi köpte ur ett hål i väggen. Fredrik gick fram och sa ”två” på kinesiska och sen fick vi något sorts bröd med ägg i och lite sallad. En av de bättre middagar vi ätit.

Tack för mig!

Dag 12, tisdag den 5 april av Jesper

Tjenare bloggen!

Klockan 04.30 börjar väckarklockan ringa för att man måste upp och packa de sista sakerna för att sen sätta sig på en buss till kinesiska muren. När man kommer ut i lobbyn sitter en halvt sovande man framför gäst-datorn och spelar spel och röker. Alla andra har satt sig i fåtöljerna och halvt sover redan. Tillslut kan vi sätta oss på bussen och sova vidare.

För första gången får jag se ett Tianjin utan en massa bilar och mopeder. Bussen hinner inte ens ta sig ut på motorvägen förens alla har somnat. Bussätena är hårda och obekväma men man överlever. Man vaknar upp vissa gånger när chauffören tutar eller bromsar. Två timmar senare så vaknar man i Beijing i en bilkö. Men efter tag börjar komma till utsidan av Beijing och ser berg för första gången när man är i kina!

En bit in bland bergen så börjar man se konstiga linjer i bergen längre bort, visar sig att det är de gamla delarna av kinesiska muren. Allt mer börjar muren dyka upp och till slut är man framme Badaling. 

Vi besöker ett museum om murens historia för att sen ta oss upp på muren. Muren är mycket brantare än vad den ser ut att vara. Fick svindelkänsla ett flertal gånger. Men med allt svärande och stånkande medans man tar sig upp för trapporna var helt klart värt det.  Att man nu har sett en av världens sju underverk känns otroligt.

När vi tar oss in i Beijing och checkat in på hotellet så bestämmer sig en del av gruppen att köpa mat ute istället. Inte långt ifrån hotellet ligger den mest av de häftigaste gatorna jag gått på. De känns så typiskt kinesiskt, egna butiker och restauranger längs hela gatan.

Köper takeaway från en kock som kastar ihop maten över stora lågor och kastar kryddor lite hursomhelst. Bara att se hur matlagningen gick till fick maten att vara mycket godare.

Nu är halva gruppen på vårat hotellrum och käkar tillsammans och spelar kort. Dagen kunde inte ha gått bättre!

 

Dag 13, onsdag den 6 april av Jonathan 

Vi började dagen med en västerländsk frukost på hotellet vilket betyder toast, bacon och ägg för kineser… Efter det gick vi till bussen och rullade mot Sommar palatset i Beijing. På bussen fick vi träffa Monica som var en Svensktalande kines, hon hade studerat svenska på en skola i Beijing för ungefär 15 år sedan och var väldigt duktig, hon skulle vara våran guide under de närmast dagarna i Beijing. 

När vi kom fram med bussen möttes vi av tiggare och gubbar som ville sälja ”äkta Lolex” klockor. Väl vid ingången till palatset hade det lugnat ner sig och det vara bara turister runt omkring. Det första vi möttes av när vi gick in i trädgården var gamla tanter som stod och dansade med rakets och bollar, pensionärerna i kina har lite andra fritidsintressen än de i Sverige. Vi följer efter Monica som berättar om olika saker och dess historia, vi lyssnar lite halvt samtidigt som vi tar bilder på massa grejer. Just idag var smoggen i Beijing väldigt tjock och på Air pollution hemsidorna står det Unhealty, allt lite längre bort ser grått och tråkigt ut vilket tog bort lite från upplevelsen.

Efter vi var klara vid Sommar palatset åkte vi mot Silk market för att shoppa lite kinakopior till ett vettigt pris, 5 våningar med butiker, väskor, kläder, skor och klockor var huvudtemat. Det mesta i butikerna var dyrt som fan för att lura folk och även för att lura oss att vi gjort en bra deal när man sänkt priset på nått från 1000 till 300. Jag köpte en ny högtalare och en resväska för att få plats med alla nya grejer. Det roligaste med vistelsen var nog att pruta med kineserna då de ibland blev arga och försökte leka ledsna om man gav för dåligt pris.

Efter att ha hängt på Silk market i 3 timmar så drog vi tillbaka till hotellet för att vila lite.
På kvällen gick vi ut hela gruppen och åt på en fin resturang för att äta Peking anka. Maten vi fick var nog den bästa jag ätit på hela resan och så firade vi ju även Mikaels födelsedag med sång och efterrätt.

Nu vare dags att dra sig för att orka med morgondagen, Tack för mig!

Dag 14, 7:e april av Paulina

Sista dagen i Kina började med en frukost på hotellet vid 07.00, sedan samlades vi i lobbyn vid 07:50 för att bege oss mot himmelska fridens torg. Där mötte vi vår guide Monika som är från Kina och har läst svenska i fyra år, hennes svenska var oväntat bra vilket var kul då det blev enkelt att förstå allt hon förklarade! (Bild)

Det blev en hel del att gå men vi var inte klara efter himmelska fridens torg! Efteråt gick vi till förbjudna staden, mycket kul att se allt och det var otroligt stort trots att det bara är 30% utav allt som finns som man får se som turist. Vi promenerade runt i förbjudna staden i cirka 2 timmar i ett soligt Beijing medan Monika berättade om de olika byggnaderna vilket var intressant. En fikapaus blev det också vilket var otroligt behövligt då vi alla var utmattade, så en kaffe och muffins satt inte helt fel! (Bild)

Vid 12:00 tackade vi Monika och gick mot en park som vi gick igenom för att hitta något matställe. Det var otroligt fint runt omkring, massor med päron- och -körsbärsträd som blommat och så var det längst vattnet vilket var härligt, speciellt då det var så fint och härligt väder. Till slut hittade vi ett ställe för att äta, för min del blev det en nudelsoppa med biff och en glass till efterrätt. (Bild)

Trumtornet var nästa sak som stod på schemat, trapporna för att komma upp var jätte branta, men vi kom upp! Först tittade vi runt lite och 14:30 var det dags för en ”show”. Det lät så otroligt högt men det var kul att lyssna på. (Bild)

Dagens sista aktivitet, och en av de som jag hade sett fram emot mest, var pearl market. Vi åkte tunnelbana från trumtornet till pearl market vilket gick snabbt och smidigt. Skulle nog säga att jag hade förväntat mig mer men det var jättekul! Att pruta är ju nästan som en sport, det gäller verkligen att inte ge sig!! De flesta fick med sig något hem men eftersom vi alla var så trötta så ville vi hem, vid 18:30 var vi påväg mot tunnelbanan igen. Att gå ut och äta med lärarna var egentligen planen för kvällen men jag var så trött och kände mig lite sjuk så några av oss köpte hem lite mat och sen gick vi och la oss.
Hade en väldigt bra sista dag här i Kina men att åka hem känns inte särskilt lockande… Älskar verkligen Kina och hoppas på att snart kunna komma tillbaka igen och se ännu mer!

Dag 15, 8:e april av William

Tjenare Bloggen!

Nu har tyvärr denna otroliga resa kommit till ett slut. 

Vi vaknade på hotellet runt 7.30 och gick ner för att äta den sista frukosten i Kina. Utbudet var densamma som de andra dagarna (detta betyder då, som Jonathan redan skrivit, lite toast, bacon, äggröra och marmelad) kanske inte den mest kinesiska frukosten jag varit med om men den gör sitt jobb. 

När alla var mätta tog vi ett ryck och packade ner det sista vi hade i våra resväskor. Efter detta var det dags för en 45 minuter lång bussfärd. Det var i alla fall vad vår chaufför sade. Om det är någonting jag lärt mig i Kina så är det att ta alla tidsplaner med en nypa salt. Resan tog 1.5h. 

När vi väl var framme på flygplatsen samlades alla och checkade in väskorna. När vi var klara med detta var det fri tid. Vi hade ju 3.5h att döda. Några i gruppen gick med lärarna och skrev ett matteprov (stackarna), vissa skrev dagbok, men det största sällskapet (mig inkluderad) började bli hungriga och letade upp en Pizzahut. Trots att vi var på en flygplats var priserna inte huvudlöst höga.

Efter vi ätit så splittrades den stora gruppen upp till 3 mindre grupper. Jag gick med Rasmus, Fredrik, Simon och Andreas. Vi gjorde lite vad som (fortfarande 1.5h att döda) men gick till slut till en affär ty Rasmus ville köpa en present till sin brorsa. Där hittade faktiskt jag och Simon riktigt snygga ätpinnar som vi köpte. 

När vi köpt allting och var nöjda så var det dags att gå ombord på flyget. Jag hade inte riktigt så tur med min plats eftersom jag satt bredvid en överviktig kines medans alla andra satt bredvid någon som var med i Kinautbytet. Som tur så gick resan bra, såg 2 filmer, sov och spelade BlackJack med några andra i gruppen (man kunde göra det via skärmen man hade framför sig).

När vi äntligen var hemma i Sverige var alla väldigt möra och trötta, så vi sa adjö till varandra och alla åkte hem till sig.

Nu tackar jag för mig, god natt. 

 

 

Uppdaterad: