VVS- och Fastighetsprogrammet

VVS- och Fastighetsprogrammet

Fyrisskolan är utnämnd till en "Förstklassig skola" av VVS-Branschens Yrkesnämnd 

logo förstklassisk skola

Mer information om vad som VVS-Branschen anser vara en Förstklassig skola.

Detta program ger Dig en bred grundutbildning som ger många valmöjligheter till framtida arbete inom olika branscher. Arbete med energi, fastigheter och miljö ger ständigt upphov till nya utmaningar inom tekniken.

En VVS-montör arbetar med att montera rör och system som gör att vi får bra inomhusmiljö och kan duscha och tvätta. Det är inte bara i bostäder en VVS-montör arbetar utan även i sjukhus, affärshus, kontor och andra byggnader.

Förutom att montera rör installerar en VVS-montör värmepumpar och elpannor, solvärme, varmvattenberedare, element och det som ingår i ett badrum så som toalettstol, badkar och handfat.


Som VVS-montör kan du arbeta med service, med ombyggnad och på nybygge. Om du jobbar med service har du en servicebil med de verktyg och delar som du behöver för att utföra jobbet. En VVS-montör som jobbar med service är oftast ensam på arbetsplatsen, till skillnad från de VVS-montörer som jobbar på ett bygge. De är med från början och bygger från grunden och får oftast samsas med flera andra arbetsgrupper som t.ex. snickare och målare.

solpaneler

Oavsett var arbetsuppgifterna utförs måste en VVS-montör arbeta både med hjärna och händer. Yrket är ett traditionellt hantverk som förnyats med ny teknik, t.ex. används ofta datorer i värme- och kylanläggningar. Förutom att kunna behärska den nya tekniken måste en VVS-montör kunna läsa ritningar och tänka kreativt för att hitta de bästa lösningarna. Och givetvis även vara händig nog att utföra dem.

I dag finns det flera olika typer av material som används inom VVS. Det kan vara allt från järnrör, till kopparrör och plaströr. Därför måste du kunna arbeta med alla typer av material som kan förekomma. På vissa arbetsplatser krävs det att en VVS-montör kan svetsa så det får du lära dig under din utbildning.

På Fyrisskolan finns följande inriktning:

VVS
VVS-inriktningen leder till yrken som VVS-tekniker samt VVS-montör. Du får goda kunskaper i olika värme- och ventilationssystems funktion, uppbyggnad och miljöpåverkan samt kunskap om olika systemlösningar för vatten och avloppsanläggningar. Du får lära dig metoder för att sammanfoga olika material t.ex. svetsa och löda.

Fyrisskolan har av VVS-Branschens yrkesnämnd blivit Branschrekommenderad utbildningsanordnare. Detta innebär att skolan har bedömts erbjuda en grundutbildning som ger goda förutsättningar för eleverna att, efter fullföljd lärlingstid, genomföra branschprov med godkänt resultat och därmed få branschcertifikat, vilket ökar möjlighet till anställning. 

Dessutom fr o m hösten 2019 i helt nybyggda, fräscha lokaler i Jälla.

Fullständig specifikation av VVS- och fastighetsprogrammet (PDF, 642 KB)

Poängplan för dig som startar 2018 (PDF, 42 KB)


Ansvarig programrektor

Christer Andersson

Programrektor SA och VF
Skolledning
Arbetsrum: A217

Uppdaterad: