Lördags- och sommargymnasium

sommarlandskap

"Antalet elever i sommarskolan har ökat med 40 procent"

Klicka för att se reportaget:
Från SVT Nyheter Publicerad

Allt fler gymnasieelever når inte kunskapsmålen under terminerna i Uppsala. Istället måste de gå i sommarskola. Antalet elever som får undervisning på sommaren i Uppsala har i år ökat från 425 stycken 2018 till 711 elever sommaren 2019.

Det är sommarlov, men inte för alla. För de elever som inte har klarat kunskapsmålen under de ordinarie terminerna är det sommarskola som gäller.

– Den är inte obligatorisk, men man får det som ett förslag vid terminens slut om man inte har fixat betygen, säger Måns Wikstad, lärare vid sommarskolan i Uppsala.

Han tror att frivilligheten är en nyckel till de bra resultat som man hittills sett av undervisningen som sker på sommaren.

– Eleverna väljer själva och vill vara här. Vi har också ett rykte om oss att ha bra lärare, säger han.

Lugn och ro motiverar till att lyckas

28 år har sommarskolan existerat i Uppsala och med små klasser, gott om tid samt lugnt och ro försöker man bidra till att kunskapsnivån höjs hos eleverna.

– För mig är det här jättebra, säger Pial Ahamed, en av sommareleverna.

Han menar att man blir mer sedd som elev och kan få mer hjälp att klara sina mål.

Uppsala kommun ser inte sommarskolan som en brist

Sommarskolan kostar drygt tre miljoner kronor och det finansieras via stadsbidrag något som Uppsala kommun är glad för.

– Sommarskolan är viktig för de som av någon anledning inte klarar sig upp till kunskapsmålen, säger Helena Hedman Skoglund (L), ordförande i utbildningsnämnden vid Uppsala kommun.

Hon ser inte att sommarskolan är effekten av att resterande undervisning brister när det gäller stöd och hjälp.

– Vi strävar så klart efter att alla ska klara sig igenom skolan, men ibland klarar man inte alla kurser på grund av sjukdom eller kanske för att man inte varit i Sverige så länge, säger hon.

Lyssna på UR:s program om vårt sommargymnasium!

Att aldrig ge upp på en elev! Att laga trasiga självförtroenden!

Följ länken nedan om ni vill höra ett mycket välgjort program om hur vårt sommargymnasium fungerar.

Där berättas hur viktigt det kan vara inte bara för ens kunskaper i ett ämne utan också för ens tro på sig själv att klara det som har varit svårt tidigare i skolan.

Utbildningsradion och Lärarrummet, sändes 6 september 2018.