Teknikprogrammet

Teknikprogrammet

Teknikcollege logga

Har du många goda idéer och kluriga lösningar? Är du en naturvetare som gillar tekniska ämnen? Vill du bli en designer som formger nya produkter? Eller bidra med tekniska lösningar på miljöfrågor? Då är teknikprogrammet rätt för dig. 

Teknikprogrammet är för dig som är en teoretisk praktiker du får alla möjligheter att jobba med hela processen från ingenjörsmässiga idéer på ritbordet, till produktion och färdigställande, hela tiden med tillgång till gedigen hjälp från våra erfarna lärare. I utbildningen ingår exempelvis att göra ritningar, utföra beräkningar, kalkyler, att kommunicera med hjälp av dator och nätverk. Teori, praktik och laborationer varvas med arbete i högteknologisk miljö. På teknikprogrammet har du möjlighet att utveckla din entreprenörsanda och starta företag inom ung företagsamhet kanske just du blir årets uppfinnare? 

mix av teknikbilder

Programmet riktar sig till dig som vill ha en bas för vidare studier inom teknikområdet - på samtliga inriktningar ges möjlighet att läsa in högskolebehörighet till tekniska utbildningar, eller vill gå direkt ut i arbetslivet. Sedan hösten 2015 kan man läsa till gymnasieingenjör på Fyrisskolan genom ett påbyggnadsår inom produktion och automation. 

På Fyrisskolan finns följande inriktningar:

Inriktning Design- och produktutveckling

Att arbeta med produktutveckling kräver både en estetisk förmåga och funktionellt tekniskt kunnande. En produkt som är attraktiv på marknaden optimerar sambandet mellan formgivning, materialegenskaper och ekonomisk effektivitet i produktionsförfarandet. Du får grundkunskaper i vad som krävs av en tekniker med ansvar för produkt- och produktionsutveckling i industriella verksamheter av olika slag. 

Inriktning Informations- och medieteknik

Inriktningen ger kunskaper om och färdigheter i informations-, kommunikations- och medieteknik. Den behandlar datorkommunikation, programmering, digital media, webbutveckling samt dator- och kommunikationsteknik. Du får kunskaper inom programmering (C#, MATLAB), webbutveckling (HTML, CSS, JavaScript, PHP, MySQL, jQuery) samt mobilapplikation (Android, Windows Phone, iPhone). 

Inriktning Teknikvetenskap

Den snabba tekniska utvecklingen inom teknikföretagen ställer allt högre krav på kompetens. Tyngdpunkten ligger på teoretiska kunskaper inom teknikområdet men det ges även möjlighet till praktisk tillämpning. Du fördjupar din teoretiska kunskap och förbereder dig väl till fortsatta studier till ingenjörsyrken på högskolan. För dig som vill få en bred naturvetenskaplig utbildning. 

Fyrisskolan – ett teknikcollege 

Fyrisskolans naturvetenskaps- och teknikprogram är certifierade inom Teknikcollege. Det betyder att du kan dra nytta av skolans samarbeten med företag och få goda kontakter med näringslivet. Certifieringen innebär också att du garanterat kan utöka antalet kurser med 300 p för att få bättre språkkunskaper, en ökad programfördjupning eller en bredare behörighet för att läsa vidare. 

Bli gymnasieingenjör – läs ett påbyggnadsår

Sök påbyggnadsåret på teknikprogrammet med profil produktionsteknik och bli gymnasieingenjör. Utbildningen är starkt efterfrågad av näringslivet och ger en god inblick i ingenjörsyrket samtidigt som det är en bra förberedelse för vidare studier till högskole- och civilingenjör. 

NT-klass

Har du svårt att bestämma dig om du vill läsa natur eller teknik? I NT-klass på Fyrisskolan erbjuds du att läsa både de tekniska och naturvetenskapliga ämnena under ditt första år. Du får gott om tid att tänka igenom vilken inriktning som passar dig bäst. 

Fullständig specifikation av Teknikprogrammet (PDF, 1 MB)

Läs mer om Teknikcollege på www.teknikcollege.se

Se film om Teknikcollege


Ansvarig programrektor

Camilla Svanqvist

Programrektor NA och TE
Skolledning
Arbetsrum: A219

Uppdaterad:

Andra sidor under: Teknikprogrammet