Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet

Nyhet!

 

Naturvetenskapsprogrammet

Tycker du om matte? Då kan NA vara något för dig. En förutsättning för att du ska förstå fysik, kemi och biologi är att du också har en riktigt bra kunskapsbas i matematik. Naturvetenskapligt program är ett krävande men spännande program, som ger dig behörighet att söka de flesta utbildningar vid universitet och högskolor. Utöver de kurser som ingår i programmet har du möjlighet att bland annat läsa extra kurser i matematik och språk, vilket gör att du kan få 2,5 meritpoäng (full merit). 

Fyrisskolan – ett teknikcollege 

Teknikcollege logo
Fyrisskolans naturvetenskaps- och teknikprogram är certifierade inom Teknikcollege. Det betyder att du kan dra nytta av skolans samarbeten med företag och få goda kontakter med näringslivet. Certifieringen innebär också att du garanterat kan utöka antalet kurser med 300 p för att få t.ex. bättre teknikkunskaper, en ökad programfördjupning eller en bredare behörighet för att läsa vidare. 

Läs mer om Teknikcollege på www.teknikcollege.se

Se film om TeknikcollegeSe film om Teknikcollege

mikroskop

Inriktning Naturvetenskap

På Fyrisskolan ger vi inriktningen Naturvetenskap. Dina studier i biologi, fysik och kemi är de mest omfattande i gymnasieskolan. I dessa ämnen får du arbeta både teoretiskt och laborativt. Du får veta mera om hur människan, naturen och moderna tekniker fungerar och interagerar. Det här är en inriktning som ger en bra grund för vidare studier inom det naturvetenskapliga området. 

fingeravtryck

I våra fördjupningskurser får du använda moderna analysmetoder för att med hjälp av DNA-teknik avslöja brottslingar. Du får använda genteknik för att framställa självlysande bakterier. Du får lära dig mer om hur olika röntgenmetoder, ultraljud och magnetkamera används inom sjukvården. Du får studera universums uppbyggnad och teorier om universums fortsatta utveckling där du träffar på begrepp som Big Bang, svarta hål, supernovor och kvasarer. 

Det här är programmet för dig som är nyfiken naturvetare som vill använda dina teoretiska kunskaper i laborativt och vetenskapligt arbete! 

NT-klass

Har du svårt att bestämma dig om du vill läsa natur eller teknik? I NT-klass på Fyrisskolan erbjuds du att läsa både de tekniska och naturvetenskapliga ämnena under ditt första år. Du får gott om tid att tänka igenom vilken inriktning som passar dig bäst. 

Fullständig specifikation för Naturvetenskapsprogrammet (PDF, 1 MB)

Poängplan för dig som startar 2018 (PDF, 41 KB)


Ansvarig programrektor

Camilla Svanqvist

Programrektor NA och TE
Skolledning
Arbetsrum: A219

Uppdaterad: