Bosnien

Nu är vi i Bosnien

Den 15 september åkte vi, drygt 20 elever och fyra personal från Fyrisskolan, för fjärde gången till ett soligt och varmt Sarajevo i Bosnien Hercegovina. Innan vi åker hem nio dagar senare har vi tillsammans besökt Sarajevo, Srebrenica, Tuzla och Jajce där vår vänskola Srednja Strukovna Skola ligger. Målet med resan är att eleverna ska få använda sina teoretiska kunskaper om krig, fred, försoning, religion, historia med mera i praktiska handlingar genom att vi besöker ett land som relativt nyligen upplevt ett krig och ett folkmord. Fältresan görs varannat år i åk 2 och 3 på Samhällsvetenskapligt program (profil Global Klass)

Reseblogg:

Dag 1: Stadsvandringen i Sarajevo: Vi fick se så mycket av denna fantastiska stad och något som var otroligt att se var så många religiösa byggnader på en och samma plats och samtidigt få se hur bra alla människor kommer överens. Detta fick mig att tänka på våra klasser och de olika kulturerna som finns bland oss. Staden förde även gruppen närmare varandra. På kvällen anlände en grupp från vår bosniska vänskola och vi umgicks med dem.

Dag 2: Andra dagen i Sarajevo fick vi besöka det som på bosniska kallas Tunel Spasa. Detta är en tunnel som grävdes under kriget för att kunna få in och ut varor, livsmedel etc. till och från staden som var under belägring av serbiska styrkor.

Några kommentarer från besöket var:
"Besöket i tunnlarna påminde mig om när vi var i Gaza och vi fick smita ut genom en tunnel."

" Krig är väldigt okänt för mig eftersom jag är uppväxt i Sverige men man fick bättre förståelse för hur det är att leva i krig när man såg hur folk hade det."

På lunchen gick vi till ett ställe som heter Zeljo där fick vi Cevapi med bröd lök och kajmak, som liknar ost till smaken. Det är Bosniens nationalrätt och jag älskar det

På eftermiddagen strosade vi fritt i Sarajevo och badade i hotellets pool tillsammans med de bosniska eleverna.

Dag 3: besök vid Potocari/Srebrenica.

Detta var det besök som tog mest på mig känslomässigt. Här finns inte bara gravar och minnesplatser utan även bevis för hur extremt och inhumant folkmordet i Srebrenica var. Jag hade svårt innan detta besök att inse hur fel allt hade gått både från FN och resten av omvärlden. Befolkningen lämnades med falskt hopp om att hjälp var på väg. Det var svårt att hålla tårarna inne när jag själv försökte sätta mig i situationen av att vara hotad för något som inte påverkar andra på något sätt. Att man som människa kan hata någon så mycket att man är villig inte bara förnedra personerna utan även ta deras liv. Vissa hölls vid liv endast för att bära sina egna till massgravar för att sedan skjutas. Jag hoppas att inget liknande ska hända. Det får inte hända igen!

"Då guiden berättade att han var en överlevare fick jag bita ihop för att inte börja gråta."

"Han berättade att han var tvungen att separeras från sin familj vilket var väldigt berörande att höra."

"Det här studiebesöket lämnade en verkligen med många tankar om människan och krig."

"Vem är jag att sitta uppe i Sverige och klaga över skitsaker liksom? Perspektiv. Jag och alla andra insåg nog då hur världen kan vara. Och vi har makten att försöka påverka den."

"Detta är något jag aldrig kommer att glömma."

På kvällen åkte vi vidare till Tuzla där vi tog in på ett ganska skruttigt hotell.

Dag 4: ICMP - International Commission of Missing Persons.

Vi besökte ICMP där de förvarar ben/skelett från människor de hittat i massgravar eller på andra ställen, som till exempel i skogen. Det var väldigt intressant att höra hur hon som jobbade där beskrev hur processen att identifiera går till. Det var svårt att ta in att det var riktiga skelett och personliga tillhörigheter som fanns i rummet. Det var även svårt att ta in hur många kroppar som ännu inte blivit identifierade och hur många familjer som än idag inte fått något svar. Jag blev imponerad av deras komplicerade arbete på ICMP.

I 38 gradig värme gick vi på en kort stadsvandring i Tuzla. Vi avslutade besöket med ett välbehövligt bad i de Pannoniska sjöarna. Därefter väntade en lång och varm busstur till Jajce.

Dag 5: en lugn dag på campingen där vi bor. Vi började dagen med en båttur på den spegelblanka sjön. Efter lunch (forell) hade vi fritid, vissa badade andra spelade tennis, fotboll eller bara tog det lugnt. Vid fem kom 18 stycken från den bosniska skolan, lärare och elever, och vi grillade tillsammans.

20 september 2015