Hantverksprogrammet (Åk3)

ögaUtbildningen ger dig en bred grund inför fortsatt yrkesverksamhet samt kan ge möjlighet till fortsatta studier på högskola vid val av kurser som ger grundläggande behörighet. Du arbetar självständigt och i grupp med olika ämnen som riktar sig mot ditt valda hantverksyrke och genom APL (arbetsplatsförlagt lärande) 15 veckor får du en verklighetsnära erfarenhet. På det här programmet utvecklar du dina kreativa sidor inom hår, mode, skönhet och trender. I undervisningen får du professionell vägledning och coachning av såväl yrkeslärare som ämneslärare. På hantverksprogrammet kan du välja mellan två intressanta och spännande inriktningar.

Utbildningen varvar teori och praktik inom den inriktning som du väljer. Men du läser också ämnen som är gemensamma för alla program, till exempel svenska och matematik på Hantverksprogrammet. Du kan också välja till kurser så du blir behörig till högskolan. Det är bra att läsa programgemensamma ämnen för att få en bra grund och allmänbildning. En dag kanske du vill läsa vidare och då kommer kunskapen väl till pass. Kunskapen gör det även lättare att prata med, och hantera, olika kunder när man jobbar.

Eleverna kan göra ett yrkesprov för att få ett gesällbrev från Sveriges Frisörföretagare. Det kräver även att man ska ha gjort tillräckligt många timmar med praktiskt arbete på en salong efter gymnasiet.

Inriktning Frisör
Du lär dig grundteknikerna i klippteknik, färg, form och design. Du får kännedom om de trender som råder inom frisöryrket. Entreprenörskap, försäljning och service och arbetsmiljö är också viktiga delar i utbildningen.

Inriktning Hår- och makeupstylist
Här utvecklar du dina kreativa sidor inom butik, skönhet, mode och trender. Du kommer även att bredda dina kunskaper inom styling. I våra nyrustade fräscha lokaler som är anpassade för stylistverksamheten har vi kundmottagning, där du tränar dina färdigheter.

Ansvarig programrektor

Christer Andersson